Här finns svar på några av de vanligaste sommarfrågorna som kan dyka upp under juli månad.
Ingenting händer med någon ansökan under denna tid.

Begränsad sommarsupport sköts av personalen på Umeåregionens kommunväxel. Du kan även mejla in din fråga till oss, så svara vi så snart vi är åter från semester. Kontaktinformation

Vill du ha hjälp med vägledning kontakta din hemkommun eller din studie- och yrkesvägledare.

Har du frågor till gymnasieskolan, ska du kontakta dem direkt. Kontaktinformation finns under Gymnasieskolor.

Statistik över den slutliga antagningen finns publik för alla att se. Den är levande och förändras direkt någon elev har tackat nej till en plats.

Sammanställning av vanliga sommar frågor

1. Jag har glömt/tappat mitt lösenord!
  2. Jag har problem med min inloggning
  3. Måste jag svara på antagningsbeskedet?
  4. Att svara på antagningsbeskedet (Svarskoder med förklaring)
  5. Mitt svar blev fel, jag vill ändra mig!
  6. Det är fel i mitt betyg!
  7. Jag har inte kommit in på något, vad ska jag göra?
  8. Jag vill ändra min ansökan eller ställa mig i kö till ett program.
  9. Jag är reserv, när kan jag komma in?
  10. Jag har kommit in på val 1 men vill komma in på val 2 eller lägre.
  11. Jag är asylsökande 18 år och har fått uppehållstillstånd. Vad gör jag nu?

1. Jag har glömt/tappat mitt lösenord!
  • Du kan få ditt lösenord av din studie- och yrkesvägledare.
  • Om du skrev in en aktuell mejladress i din ansökan, kan du få ditt lösenord mejlat dit.

Klicka då på länken Glömt lösenord på sökwebben.

Bild fråga 1 2

1. Jag har problem med min inloggning
  • AnvändarID-Skriv in siffrorna, 12 stycken, i en följd med eller utan bindestreck.
    (Har du nyss fått uppehållstillstånd är det inte säkert att ditt användarID är uppdaterat, prova då med båda personnumren. Se fråga 11)
  • Det är jätteviktigt att lösenordet skrivs in exakt som det står med stora och små bokstäver.
  • Elev som sökt till Västerbottens från övriga Sverige får inloggningsuppgifterna i antagningsbeskedet med post.
  • Kontakta Gymnasieantagningen mellan 3-6 augusti, om det inte löst sig under sommaren.
  1. Måste jag svara på antagningsbeskedet?
  • Ja, det är jätteviktigt! Alla ska svara, reservantagningen baseras helt på detta. Sista svarsdatum är den 6 augusti. Du gör det via sökwebben.
    OBS! Du måste logga ut och sedan in igen för att kunna se att ditt svar har registrerats.
  • Om du har sökt utanför länet måste du även svara på de antagningsbesked som du får från andra kanslier.
  • Inga svar tas muntligt eller via mejl, alla svar ska göras via sökwebben.
  1. Att svara på antagningsbeskedet

Vilka av dessa svarsalternativ som är aktuella för dig beror på ditt antagningsbesked.
Är du t.ex. antagen på val ett finns bara två svarsalternativ att välja, svar nummer 7 och 8.
Svaren finns även på hemsidan under Komma in på Gymnasiet/ Svara på antagningsbesked

Svar på besked

1. Mitt svar blev fel, jag vill ändra mig!
  • Du måste logga in och skriva ut ett svarskort från sökwebben, det går tyvärr inte att ändra svaret via webben. Skicka svarskortet med post till Gymnasieantagningen så de har det innan 6 augusti.
  1. Det är fel i mitt betyg!
  • Om betyget i något ämne är fel eller saknas, kontakta din avlämnade skola och be dem skicka in ett underskrivet betygsdokument till Gymnasieantagningen.
  • Har du läst upp betyg under sommarskolan så registreras de in manuellt efter sommaren.

3-6 augusti registreras betyg som inkommit under sommaren. Du konkurrerar sedan utifrån dessa i den maskinella reservantagningen (7 augusti).

1. Jag har inte kommit in på något, vad ska jag göra?
  • Vänta till den maskinella reservantagningen den 7 augusti – du kanske kommer in på något program du nu står som reserv till.
  • Från och med den 11 augusti kan du söka till program som har lediga platser och inga reserver, detaljerad information och ansökningsblankett finns på hemsidan senast 10 augusti.
  • Kontakta din studie- och yrkesvägledare om du behöver vägledning.
  1. Jag vill ändra min ansökan eller ställa mig i kö till ett program.
  • Det går inte att ställa sig i kö till program som redan har reserver, däremot så kan du söka till program som har lediga platser.
  • Från den 11 augusti kan du söka till program som har lediga platser och inga reserver, detaljerad information om hur det går till och ansökningsblankett finns på hemsidan senast 10 augusti.
  1. Jag är reserv, när kan jag komma in?
  • Den maskinella reservantagningen görs den 7 augusti. Du kan på kvällen logga in och se resultatet.
  • Under v.33 påbörjas den manuella reservantagningen, det innebär att Gymnasieantagningen ringer upp dig när det är din tur i kön på ett program. Du får då tacka ja eller nej direkt i telefonen. Håll gärna lite extra koll på din mobil mellan 8-31 augusti. Vi ringer från 0933, Vindelns kommuns riktnummer.
  1.  Jag har kommit in på val 1 men vill komma in på val 2 eller lägre.
  • Du kan aldrig komma in på ett lägre rankat val än det val du redan kommit in på.
    Alla val under det man blir antagen till blir automatiskt inaktuella. Man prövas alltid från val 1 och neråt i rangordningen i sin ansökan.
  1. Jag är asylsökande 18 år och har fått uppehållstillstånd. Vad gör jag nu?
  • Skolan måste skicka in ett intyg till Gymnasieantagningen där både ditt personnummer med TF-nummer och ditt nya fullständiga personnummer framgår.
    När Gymnasieantagningen fått detta kan de aktivera din tidigare ansökan och du prövas då under reservantagningen i augusti.
  • Har du inte tidigare gjort något gymnasieval, kan du söka till lediga platser i augusti.