Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna som kan dyka upp när Gymnasieantagningen har stängt 2 – 31 juli. Inget händer med din ansökan under den tiden.
1. Jag har glömt mitt lösenord!

• Det står på ditt antagningsbesked som du får med posten i början av juli
  • Du kan få ditt lösenord av din studie- och yrkesvägledare.
  • Om du skrev in din mejladress när du gjorde din ansökan på webben, kan du få ditt lösenord skickat till den adressen. Länk till beställning av glömt lösenord
2. Jag har inte kommit in på något, vad ska jag göra?

• Vänta till reservantagningen i augusti – du kanske kommer in då.
  • Från och med den 7 augusti kan du söka till program som har lediga platser och inga reserver, detaljerad information om hur det går till och ansökningsblankett finns på hemsidan från 6 augusti.
  3. Det är fel i mitt betyg!

• Det är bara dina 16 bästa betyg som sammanlagt blir ditt meritvärde. Har du betyg i modernt språk så räknas det in som det 17:e betyget i ditt meritvärde.
  • Om betyget i något ämne är fel eller saknas, kontakta Gymnasieantagningen
 4. Att svara på antagningsbeskedet

• Förklaringar på svarskoderna finns här: Svara på antagningsbesked Vilka av dessa svarsalternativ som är aktuella just för dig beror på ditt antagningsbesked.
5. Måste jag svara på antagningsbeskedet?

• Ja, det är jätteviktigt att du svarar på antagningsbeskedet, reservantagningen baseras helt på detta. Sista svarsdatum står på ditt besked. Gör det via webben genom att logga in! Logga sedan ut, och sen in igen så ser du att ditt svar har registrerats.
  • Om du har sökt utanför länet måste du även svara på de antagningsbesked som du får från andra kanslier.
6. Mitt svar blev fel, jag vill ändra mig!

• Det går tyvärr inte att ändra svaret via webb. Logga in och skriv ut ett svarskort från sökwebben eller använd det som följde med antagningsbeskedet. Skicka det med A-post till Gymnasieantagningen, innan sista svarsdatum.
7. Jag vill ändra min ansökan eller ställa mig i kö till ett program.

• Från den 7 augusti kan du söka till program som har lediga platser och inga reserver, detaljerad information om hur det går till och ansökningsblankett finns på hemsidan från 6 augusti.
  • Efter den 31 augusti, kontakta gymnasieskolan om du vill byta program
8. Jag är reserv, när kan jag komma in?

• Reservantagningen börjar den första veckan i augusti. Innan dess händer ingenting med din ansökan. Du får ett nytt antagningsbesked om du kommer in på något du är reserv till. Se fråga 9.
  • Efter den första maskinella reservkörningen så ringer vi upp dig om du har chans att komma in på något nytt. Håll gärna lite extra koll på din mobil mellan 7-31 augusti.
  • Din köplats kan försämras i sällsynta fall. Om det kommer in en betygsändring till Gymnasieantagningen efter slutantagningen kan det göra att den eleven hamnar före dig i kön. Samma sak kan hända om en elev flyttar in till Västerbotten under sommaren.
 9. Jag har kommit in på val 1 men vill komma in på val 2 eller lägre.

• Du kan inte komma in på ett lägre rankat val än det val du redan kommit in på. Du kan endast söka till lediga platser om det finns. Se fråga 7
 10. Jag har kommit in på en reservplats, men vill vara kvar där jag tidigare var antagen.

• Du kan inte få tillbaka din tidigare plats, den har gått till någon annan. Du kan söka till lediga platser om det finns och på så vis få tillbaka din plats. Se fråga 7